Kõigi poliitikute määraja

Memokraat sai hiljuti kirja Endlilt, kes palus lahti seletada mis tööd teeb poliitik. “Mida teeb poliitik, kui ta ongi lihtsalt poliitik, mitte näiteks minister?” küsis ta meilt.

Vaata, Endel, erakondades on inimestel palju rolle ning mitmeid selliseid huvitavaid ameteid, mida ei ole üles loetletud ametlikel kodulehtedel. Memokraadi poliitikavaatlejad panid märkmed kokku ning sul on nüüd võimalus piiluda sellesse veidrasse ja huvitavasse maailma.

1. Airbag –  Ta on eriarvamusel oma erakonna ametliku suuna suhtes. Kui erakond on pidanud tegema mõne ebapopulaarse otsuse, aktiveeritakse Airbag lahkuvate valijate kinnihoidmiseks. Nüüd on lahkuval valijal põhjust peatuda ja mõelda, et kõik pole veel kadunud. Airbagid läksid hiljuti õhku täis näiteks neis erakondades, kes ametlikult toetasid kooseluseaduse vastuvõtmist. Airbagid aga ei toetanud.

2. Auesimees – hõbejuukseline nais- või meessoost isik, kes veab hääli kokku nagu Peipsi traaler, kuid kahjuks administratiivselt täiesti suutmatu ning vajab valimiste vahepeal pidevat pukseerimist nõunike poolt.

3. Broiler – ei vaja pikalt seletamist. Erakonnas välja munetud ja kinnises ruumis üleskasvatatud poliitiline olevus.

4. Juhusliku teksti generaator – kasutab suvalisi sõnu suvalises järjestuses. Näiteks: “Ent hariduse funktsiooniks peamiseks tagada on  riigile inimressurss kvaliteetne ja, millele tuginedes viia ellu tasakaalustatult ning jätkusuutlikult ehk kestlikult Eesti visiooni areneva.” Juhusliku teksti generaator teab, et seni kuni ta vait ei jää, jääb osale rahvastikust mulje, et ta on väga tark. Aitab oluliselt kokku hoida kõnekirjutamiseks kuluvat aega ja raha.

5. Kuri koer – sa ei taha ju, et krampis lõugadega buldog sulle larisedes säärde kargaks. Nii ei taha sa ka seda, et Kuri koer oma blogis või mõnes intervjuus sind täiest jõust tümitaks. Nagu marutõbine ründab ta kõike, mis vähegi erakonda kritiseerib. Kuni keegi enam ei kritiseeri.

6. Naine – Naine on keegi, keda võtta kaasa valimisnimekirjade esitamisele, soovitavalt mitmekaupa. Teda saab asetada erakonna üritustel esiritta või vihmavarju kandma. Naise alaliik on “tark naine”. See saab avaldada arvamust neist küsimustes, milles tal on lubatud arvamust avaldada.

7. Nostradamus - Ta hoiatab  Venemaa eest, palgalõhe eest, Iisraeli-Palestiina konflikti eest, võõramaalaste eest ning senise poliitika jätkumise eest. Väga tänuväärne tüüp, kuna ei lase ausal luterlasel unustada, et elu on üürike. Vaata ka: Tulevik on tume.

8. Plankton – prebroiler.

9. Reklaamipaus – endine kuulus inimene, kes on lõpuks otsustanud reputatsiooni sisse cashida. Ta oskas vanasti kõige paremini laulda, tantsida, teivast hüpata või raamatuid kirjutada. Kui ta välja ilmub, saavad inimesed kaasa mõtlemisest puhata või minna võileiba võtma.

10. Sibi – teeb seda, mis vaja. Viib komprat toimetusse. Jätab su lemmik-hobuse pea sinu padjale. Kui vahele jääb, siis erakond eitab seost ja taunib tema tegevust. Kuid erakond ei heida sibit kunagi oma ridadest välja, sest tegelikult on sibit väga tarvis. Sibi on nagu see nupp WC-potil, mida vajutades võid unustada selle, mis potis oli ja ülejäänud saavad oma eluga edasi minna ilma liigselt pead vaevamata.

11. Tviitiv inimplönn – Plönni nina on alati nuhvlis või läptopis. Ta jagab põnevaid linke. Ta saadetakse peale sotsiaalmeedias kaagutavale eksperdile, ta kommenteerib arvamusartikleid, ta levitab kahtlusi, avaldab mõtteid, kuid pole oluline milliseid mõtteid. Sest Plönni eesmärk pole kedagi veenda, Plönni eesmärk on kahtluse alla panna tõe olemasolu. Tema töömeetodiks on haarata sihtmärk leebelt oma embusse ning lämmatada selle soov edaspidi üldse midagi arvata.

12. Võitja – ta on alati finišis. Iga päev. Igal üritusel. Ta suhtleb ainult teiste Võitjatega. Ta ei eksi. Või siis ainult siis, kui ta ütleb, et ta eksis. Võitjat on vaja. Võitja poolel on hea olla. Erakond, kellel on kõige paremad Võitjad, võidab valimised.