Jenik Radon – maailmakodanik, kes avas Eestile uksi

"Kui sa tahad elus edasi jõuda, ära lihtsalt kõnni kiiresti. Hakka jooksma." –"If you want to get ahead in life, don't just walk fast. Start running."

Teie ees on kümnes episood saatest "Globaalsed eestlased", kus meie eesmärk on luua mälupilt silmapaistvatest Eesti inimestest üle maailma, üksteiselt õppida ning tuua end teineteisele lähemale.

Iga ümmarguse järjekorranumbriga saates saab meie podcasti külaliseks olema mõni väga eriline inimene, kes pakub Eesti jaoks teistsugust perspektiivi kui emakeelt kõnelevad globaalsed eestlased. Nendeks võivad olla märkimisväärsed Eesti juurtega inimesed, kes lihtsalt ei räägi eesti keelt, või mistahes rahvusest inimesed kes on Eesti lähedased sõbrad ning kes on Eesti arengule suurel määral kaasa aidanud.

Meie esimese kümnendiku erisaate külaliseks on Berliinis sündinud Jenik Radon, kes pühendas oma karjääri uute ning arenevate riikide abistamisele, ning Eesti on tema elutöö seas erilisel kohal. Täna New Yorgis Columbia ülikooli avalike ja rahvusvaheliste suhete dotsendina töötav Jenik on pidanud loenguid rohkem kui 60 riigis, ning selles podcastis räägib ta sügavuti oma tööst Eestiga kiiresti muutuvate 80ndate lõpus ning 90ndate alguses. Selles podcastis on Eesti jaoks mitmeid häid mõtteterasid ning soovitusi. Arvestades, et need tulevad erapooletult kõrvaltvaatajalt, kes on näinud väga paljude riikide ülesehitust, tasub nende soovituste üle mõelda.

Meie vestlus keskendub peamiselt Jeniku tööle Eesti abistamisel, näiteks:

  • miks jätsid eestlased talle esimesest kohtumisest alates sügava mulje;
  • kuidas aitas ta Eestil luua erastamisseadust;
  • kuidas aitas ta Eesti toonastel juhtidel Ameerika Ühendriikide ja Valge Majaga head suhted sõlmida;
  • miks on Eesti tema arvates muutunud avatud mõtlejast liigselt Euroopa keskseks;
  • saate teine pool on põnev analüüs Euroopa arenguprobleemisest, Eesti peidetud potensiaalist, ja kuidas teha Eesti suuremaks;
  • ning saate lõpetuseks annab Jenik inspireeriva ning suure idee kuidas Eesti peaks oma sajandat sünnipäeva tähistama.

Saade on salvestatud 23. oktoobril 2016 mu Palo Alto kodu hoovis Stanfordi ülikooli külje all, mistõttu on nii alguses kui ka vahepeal kuulda ülelendavate lennukite müra.

Siin on minu vestlus Eestis vähetuntud, kuid tõelise Eesti sõbra, Jenik Radoniga. Head kuulamist!

Saatemärkmed

[9.30] Lugu Jeniku esimesest kohtumisest eesti noortega Tallinna Lennujaamas.

[15:00] Jeniku Saksa päritolu ja selle seos Eesti kultuuriga.

[20:10] Jenik eestlastest: "Te võtsite minu nõuandeid kuulda vaid siis, kui mõistsite põhjuseid miks ma seda nõus andsin. Te olite alati uudishimulikud." / "You really never just took my advice or instructions … unless you understood why I was saying something; so you always exhibited natural curiosity."

[24:20] "Teie taust, juriidiline traditsioon pärineb Saksamaalt ja Esimese maailmasõja järgsest perioodist" / "Your backgrounds, legal tradition was from Germany and from the period after World War I."

[28:00] "Mitte keegi kuskil maailmas ei olnud läbi viinud erastamist sellises mastaabis nagu Eesti, Venemaa ja Ukraina pidid tegema." / "No-one anywhere in the world had ever done privatization on the scale that Estonia, Russia and Ukraine would have to do."

[30:30] "Te ei tegutsenud ilma olukorda läbi analüüsimata" / "You did not act without analysis."

[37:50] "Eestil on ainult üks probleem: teid ei ole piisavalt palju" / "There is only one real problem with Estonia: there is not enough of you."

[40:45] "Alguses, kui ma saabusin Eestisse, olite avatud kogu maailmale. Nüüd olete muutunud rohkem Euroopa-keskseks" / "In the beginning, when I got to Estonia, you were actually open to the entire world. Now you have actually become more Eurocentric."

[42:55] Soovitused eestlastele: "Te peate õppima erinevaid inimesi juhtima – neid integreerima ühiskonda. Sellepärast arvan, et e-residentsus on hea algus" / "You have to learn how to manage different people: integrate them. That is why I think e-citizenship is a good start."

[46:00] Lugu reisist Afganistaani 1967. aastal, kui see oli veel rahulik piirkond.
[47:50] Jenik toob näited edukatest väikeriikidest ja annab nõuandeid eestlastele.
[50:10] Eesti tulevik globaalsel tasemel.
[52:45] Eesti kasutamata potentsiaal.
[54:45] Eestlased ja Jeniki esimesene kogemus emailiga.

[56:20] "Te (eestlased) peate inspireerima enda noori. Teie kasutama potensiaal on inimressursid." / "You need to inspire your young people. So, your untapped potential is human resources."

[58:40] "Te pidite õppima, kuidas luua enda maailma peaaegu ja see soodustas loomingulisuse tekkimist" / "You had to learn how to create your own world almost and that fostered creativity."

[1:08:35] Jeniki ema tsitaat: "Kui sa soovid elus edasi liikuda, siis sa pead jooksma, sest kui sa seisad kohapeal, siis sa võid tagurpidi liikuda, kuna maailm liigub edasi" / "If you want to get ahead in life, you have to run because if you just stand still you may actually go backwards because the world is moving forward."

Inimesed ja viited

Toomas Sildmäe – Eesti ettevõtja, poliitik, autosportlane ja sporditegelane. Tutvustas Jenikule Eestit.
Peeter Tammoja – Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees aastatel 1989-1995
Anu Päärt – Peeter Tammoja assistent EKTK perioodil
Marju Lauristin – Eesti poliitik ja sotsiaalteadlane, Rahvarinde asutaja
Lennart Meri – Eesti president 1992-2001. Kirjanik, filmiprodutsent, diplomaat, poliitik.
Edgar Savisaar – Eesti poliitik, Rahvarinde asutaja
Paul A. Goble – USA kirjanik ja analüütik, Venemaa uurija
Angela Merkel – Saksamaa poliitik, alates 2005. aastast liidukantsler
Daltoni kool – erakool, kus Jeniki tütar õppis, mis pidas maha sõprusmängu korvpallis nõukogudeaegses Tallinnas, 21. keskkooliga.

Podcasti taustamuusika: Pete Josef “Colours” (www.petejosef.com), plaadifirma Sonar Kollektiv (@sonar-kollektiv). Kõik õigused kaitstud.