Marju Randmer-Nellis – otsides kõike, mis teeb hingele pai

"See, kui sa teed midagi, mis ei ole sinu ülesanne ja sa teed seda hästi, on ikkagi halvem, kui sa teeksid seda, mis on sinule mõeldud ülesanne ja sa teed seda halvasti."

14. podcastis on minu vestluskaaslaseks Pärnu juurtega fotograaf ja toidublogija Marju Randmer-Nellis, kes pärast kolme aastat Californias ning New Yorgis kolib neil päevil tagasi kodumaale. Mis innustas teda tagasi Eestisse tulema ja mida õpetasid aastad Ameerika Ühendriikides nii lääne- kui idarannikul. Marju puhas visuaalne stiil ja soe ning inimlik eneseväljendus on paelunud paljusid lugejaid juba ajast, mil ta alustas oma blogiga "Tassike elu topeltkoorega". Nüüd on ta välja tulemas täiesti uue projektiga, millest ka saates rohkem kuulete. Samuti arutame selle üle, kas enesega rahu tegemiseks peab ambitsioonidest loobuma või siiski mitte?

Me räägime Marjuga tema rännakutest esteetika, psühholoogia ning eneseotsingute radadel:

  • kuidas ta leidis tee fotograafia ja toidublogimise juurde?
  • kuidas keskkonnavahetus teda "lahti raputas"?
  • mis meeldis talle Califronias?
  • mida huvitavat õppis ta Brooklynis ortodoksete juutide kogukonnalt?
  • mis tunnetega ta naaseb Eestisse ning mida ootab kõige enam?
  • kuidas tekkis mõte luua uus ajakiri Hingele Pai?
  • kas ja miks me vajame asjade paastu?
  • kuidas saame aidata noori olla rohkem "näljased" ja loovad?
  • ning mida tahaks ta kinkida Eesti 100. sünnipäevaks?

Saade on salvestatud 27. detsembril 2016. aastal üle Skype'i.

Siin on minu vestlus fotograafi ja toidublogija Marju Randme-Nellisega. Head kuulamist!

Marju 12 tsitaati

"Esimene kontoritöö kogemus, kus pidin koostööd tegema uute täiesti erinevate inimestega väga intensiivselt /…/Seal ma sain aru sellest /…/, et see, kui sa teed midagi, mis ei ole sinu ülesanne ja sa teed seda hästi, on ikkagi halvem, kui sa teeksid seda, mis on sinule mõeldud ülesanne ja sa teed seda halvasti /…/ see oli vale valdkond minu jaoks, see oli kõige suurem õppetund"

"Periood, kus ma pidin lahti laskma ja sain lahti lasta sellest, mis mul Eestis oli,  ja seda kõrvalt näha, kõik nö nulli võtta ja vaadata seda kõige algsemat asja, kes ma üldse olen ja mis ma üldse teha tahan."

"Sa pead olemas olema internetis ja tegema seda asja, mis sulle meeldib ja siis inimesed leiavad su üles. Ma justkui kummutasin selle müüdi, et sa justkui pead kõvasti müüma ennast"

"Seal oli sügavam side loodusega – California ikkagi jääb meelde mulle kõikide nende road-trip'idega, sest me elasime piirkonnas, kus nelja tunni sõidu raadiusesse jääb sul alpijärved, kõrb, mäestik, ookean, enam-vähem paralleelselt suusatamine ja ujumine. See oli tõeliselt huvitav /…/ Võtsime eesmärgiks California üksipulgi läbi sõita /…/ See on niivõrd võimas ja  avardav, et see lihtsalt ehmatab sind selle kõigega lahti, et sa ei saa jääda kinniseks või tuimaks, kui sa näed seda, mis sa näed."

"Sul peab olemas võimalus ennast laadimas käia /…/ Võti on selles, et sa pead leidma viisi, kuidas sa selles keskkonnas ise ellu jääksid ja kuidas sinu süsteem kõik toimiks, kuidas sa ei saaks tühjaks siin. Põhjus, miks meie pärast seda ühte aastat siin oleme otsustanud, et see keskkond ei ole meile sobiv /…/ Elu ei pea olema loodusest nii kaugel nagu siin New Yorgis, ja et loodusesse minna, ei tohiks olla nii suur pingutus. See on üks peamisi põhjuseid, miks me Eestisse tagasi läheme ja Eestis on see mõnus rahu ja vaikus ja Eestis on see loodus, mis inspireerib ja millele tahaks igapäevaselt lähemal olla."

"Kõik asjad peavad olema tasakaalus, nad ei ole üksteist välistavad soovid /…/ Sa pead võtma aega sellest puhata, sa ei saa kunagi ainult ühte asja panustada, sest siis närtsivad teised valdkonnad /…/ Kui sa tunned, et midagi on paigast ära, siis tuleb võtta need eluvaldkonnad ette ja vaadata, et kuhu ma olen panustanud see viimane periood ja kuhu ma ei ole panustanud. Võti peitub selles, et kui sa näed, et sa mingisse valdkonda pole üldse panustanud ja hakkad sinna panustama, siis näed, et kõik hakkab palju efektiivsemalt toimima ja sind teenima."

"Asjade paast on kindlasti väga kasulik. Sealt on ainult võita. Elame sellises tarbimiskultuuris ja ühiskonnas, kus uksest ja aknast ja ekraanilt kisab vastu see, et see, mis sul on, pole ikka veel piisav. Kuid seoses kolimistega olen tähele pannud, kui vähe sul tegelikult eluks vaja on!"

"Igale ühele oleks kasuks tarbida vähem ja teadlikumalt, just neid asju, mida hing ihkab /…/ Mida suuremad on valikuvõimalused, seda lihtsam on olla õnnetu."

"Olen rõõmus selle üle, et ka kutseharidus on muutumas normaalsemaks valikuks"

"Parim, mis teha saab, on olla ise hea eeskuju. Uue põlvkonna heaolu algab meist endist, et me ise saaksime aru, kes me oleme, mida tahame, mida me väärtustame ja siis nemad õpivad juba selle pealt. Pakkuda rohkem võimalusi noortele, teha igasuguseid asju ja proovida asju, eksida, avastada /…/ Mul on nimekiri asjadest, mida ma tahan kunagi elus proovida teha ja see võiks olla ka juba ka väiksest peale, et ennast arendada ja pidevalt hoida värske ja loomingulisena."

"Empaatia, üksteisega arvestamine ja üksteise kuulamine aktiivselt. Sinna alla käib ka see, et õppida iseennast paremini tundma. Sest läbi selle, mis on sinu varjuküljes, mida teadlikult endale ei teadvusta, seal peitub see potentsiaal, et see, kui hakkad teadvustama endale asju, mis töötavad sinu eesmärkide saavutamisele vastu ja sinu potentsiaali realiseerimise vastu, siis sa alles saad 100% endast hakata andma /…/ Kui olen väljaspoolt süsteemi tulija, siis mind on nii hästi vastu võetud, nii pehmelt ja mõnus maandumispinnas on olnud. Ma tahan, et need inimesed, kes tulevad Eestisse, siis et neil oleks samasugune kogemus."

"Soov Eestile, et Eestil jaguks julgust ja jonnakust oma asja ajada ja mitte teha teiste sabas samu asju ja samu vigu, mida ees on juba tehtud ammu, et olla julged ja jonnakad, mingisugune oma tee sisse käia, mis inspireerib järgmisi ja hoida oma loodust kindlasti."

Raamatusoovitused

Stephen R. Covey – The 7 Habits of Highly Effective People
Susan Cain  – Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking
Brené Brown - Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead

Vaata kõiki saatekülaliste raamatusoovitusi siit: Rainer Sternfeld's book recommendations, liked quotes, book clubs, book trivia, book lists (globaalsed-eestlased shelf)

Podcasti taustamuusika: Sander Mölder (www.soundcloud.com/sander). Kõik õigused kaitstud.