Kas Delfi loobus sõnavabaduse viigilehest?

Daniel Vaarik

Osutan vist valusale kohale. Vabandan, aga see vist on vajalik. Tänases Vikerraadio Uudis+ saates* esines Delfi arvamustoimetaja Rain Kooli meediakommentaariga, milles ta tegi minu jaoks üsna olulise avalduse:

“Ütlesin tolles kommentaaris välja ka lause, millele kirjutan ka täna alla. Kui vaja, kell kolm öösel ja silmad kinni. Et anonüümsete netikommentaaride lubamisel ei ole tegemist sõnavabaduse, vaid äriga. Isikutuvastust nõudva kommentaariumi sisseseadmine oleks majanduslikult hukatuslik ükskõik millise peavoolu väljaande jaoks. Mitte sellepärast, et seda keegi enam ei loeks, vaid sellepärast, et sellest kaoks suur hulk kommentaatoreid. Tänase päeva kõige populaarsemad veebilehed on aga tänase päeva kõige populaarsemad just seetõttu, et paljud inimesed käivad seal mitte ainult lugemas, vaid ka lugusid kommenteerimas. Kui nad peaksid seda tegema oma nime alt, kaoks suur osa kommentaatoritest nagu tina tuhka. Ning populaarsematele veebilehtedele jõuaks kätte karmid ajad. Ehk siis olen valmis täna kordama. Unustage sõnavabadus, tegemist on äriga.”

Rain Kooli väljaütlemised on  ilmselt fundamentaalse tähtsusega, sest paljud senised vaidlused on käinud selle ümber, et a) kas Delfile on kommentaarid tegelikult äriliselt väga vajalikud, või on Delfi ikkagi sõnavabadust kaitsmas? b) kas Delfi saab majanduslikku kasu kommentaaridest või on need lihtsalt väike ühiskonnale kasulik diskussiooniruum? Praeguseks on vastus selge, see on äri. Unustage sõnavabadus.

Muidugi oleks okei  ka variant, et Delfile on sõnavabadus oluline ja samas on see ka äriliselt kasulik. See oleks eriti võimas kombinatsioon. Kuid mis saab siis, kui ollakse nende kahe piiri vahelistes olukordades?  Praegu andis Delfi küll selgelt mõista, mis juhtub, kui need kaks väärtust üksteisega põrkuvad. Sõnavabadus kaotab. Äri võidab.

36568446b412bc4e6c_1

Foto: Res Publica noored 2006. aastal Riigikogu rõdul sõnavabadust kaitsmas. Protestiti niinimetatud Delfi eelnõu vastu. Delfi polnud siis veel öelnud, et “unustage sõnavabadus”. (Allikas: Postimees)

* Konkreetne jutt algab 15:30 peale saate algust.