Meemide rünnak

Nad tegid muusikali, mis põhines filmil, mis põhines raamatul, mis põhines ühel tema mõttel… 2012 on Eestis saamas satiiriliste netimeemide aasta, mille avas Laari ruum, kuid millele järgnes kiirelt peaminister Ansipi ACTA-teemalise ettekande lõikumine, remiksimine ja ristmeediastamine ning ühe ja sama laine peale mahtus ka Galojan.

Kõrvutades pilte ja fakte, muutes konteksti ning luues uusi seoseid, toovad need meemid meieni poliitilise elu absurdsemad küljed. Institutsioonid on aga segaduses. Samaga vastata ei saa – pole ju soliidne ning nagunii puuduvad ka vastavad oskused.

Mõnele võivad need meemid tunduda naljana, kuid nali pole kunagi süütu ning ilma tegeliku mõjuta. Naljadest algab võimu kahtluse alla seadmine. Nali võib olla esimene aste trepil, millest järgmine on “kuningas on alasti” ning millest ülejärgmisel astmel öeldakse, et aeg on lahkuda.

Nalja puhul saab rahulolematuse peita süütu naeratuse taha, “aga see oli ju ainult nali”, kuigi, põrgutki see tegelikult ainult nali oli. Nii võivad olla anekdoodid eestlaste, juutide, soomlaste või rahvuse x kohta teinekord ka märgiks kasvavatest rahvuspingetest.

Samas on nali ka ventiil, miks siis muidu mõned diktaatorid kannatavad ära naljasaate siin või seal ning miks muidu nõukogudeaegsest ajakirjast Pikker võis lugeda teravamat sorti satiiri.

On võimalik, et netimeemide taga on ka suurem rahvakultuuriline osalus poliitikas. Kui see nii on, siis on see ainult hea. Kindlasti poleks laupäevased ACTA demonstratsioonid nii laia kõlapinda leidnud, kui avalikele skulptuuridele poleks hakatud tinamütse pähe panema ning netti poleks ilmunud sadu miksitud fotosid.

Algav nädal toob Ansipi fooliumimeemile igatahes juurde ka techno-remiksi, mille saatis Memokraadile tagasihoidlikult DJ Fooliumi nime taha peituv grupp süvamuusikuid, kes tõsisema loomingu kõrval see nädalavahetus ennast lõdvaks lasid, et koduarvuti taga luua midagi, mis kõlab nagu… Noh, kuulake ise.

Kui te olete juhtumisi Koit Raudsepp Raadio2-st, siis võite selle loo endale raadiokvaliteedis alla laadida siit ja kui te ei ole, siis, uskuge mind, võite ka!