Marina Kaljurand – Eesti diplomaatia raudvara, kes paneb end proovile

"Ma tahaksin kinkida Eestile [100.sünnipäevaks] rohkem lapsi /…/ kui saaks, siis ma kingiks võib-olla, ei tea kas just ühe miljoni juurde, aga mõned sajad tuhanded lapsed juurde. Et Eesti iive, eestlaste arv ei väheneks, et eesti keele rääkijate arv ei väheneks. Lapsed on meie tulevik."

Minu vestluskaaslane meie kolmeteistkümnendas podcastis on Eesti diplomaatia raudvara Marina Kaljurand, kes on teeninud Eesti riiki suursaadikuna, võib öelda et maailma välispoliitika huvikeskustes: Iisraelis, Ameerika Ühendriikides ja ka Venemaal. Kui 2007. aasta aprillis Tallinnas Pronkssõdurit eemaldati, viibis Marina suursaadikuna Moskvas nin nendest päevadest ta siin saates ka räägime. Lisaks on ta olnud Eesti suursaadik ka Kasahstanis, Mehhikos ja Kanadas. Hiljuti oli ta teises Taavi Rõivase valitsuses Eesti Vabariigi välisminister, ning 2016 aastal üks Eesti Vabariigi presidendikandidaatidest, kes sai üsna tugeva rahva toetuse osaliseks.

Me räägime Marinaga mitmetel huvitavatel teemadel:

 • Pronksiöö rahutuste lahendamisest Moskvas;
 • konfliktide lahendamisest keerulistes olukordades;
 • tema kohtumisest Venemaa välisministri Sergei Lavroviga ÜRO peaassamblee nädalal New Yorgis 2015a;
 • Iisraeli, Venemaa ja Ameerika Ühendriikide kogukonnatunnetusest;
 • tema nõuannetest Eesti naistele oma eesmärkide saavutamisel;
 • keda peab Marina tugevaks inimeseks?
 • kas diplomaatias saab endale lubada pikalt viha pidamist?
 • Eesti presidendivalimistest ja valimiste korrast;
 • mis vahe on heal ja halval diplomaadil?
 • kuidas tuleb ta toime stressiga?
 • ning mida tahaks ta kinkida Eesti 100. sünnipäevaks?

Saade on salvestatud 30. detsembril 2016. aastal üle Facetime'i, seega vabandan juba ette mõningaste ühendusest tulenevate heliprobleemide tõttu.

Siin on minu vestlus globaalse eestlase Marina Kaljurannaga. Head kuulamist!

>

Marina 16 tsitaati

"Väga lihtne on kellelegi halvasti öelda, väga lihtne on öelda, "see, mis sa räägid, on jama, ma pole sinuga nõus, ma enam kunagi sinuga ei räägi", aga siis tuleb alati ka mõelda, kuhu see viib. Ei tohi järgi anda hetke emotsioonile."

"Kindlasti peab esmatähtis olema mitte pealkiri, mis ilmub ajalehes või tweet'ina või Facebook'is, vaid tulemus, mille poole me püüdleme ja kui selle tulemuse nimel on vahel vaja olla viisakam, olla diplomaatilisem, siis seda tuleb teha. Eesmärk ja tulemus on tähtsamad kui see protsess."

"Enesekindlus on oluline – ma tean, et ma teen õiget asja, ma teen seda veendunult, ma teen seda naeratus näol."

"Naiste memuaarid on mind mõjutanud, on andnud mulle julgust. Kui nemad on hakkama saanud, siis võibolla väiksemas mastaabis, saan ka mina hakkama. Ei ole midagi nii müstilist oma riigi välispoliitika mõjutamises. Kui mehed saavad hakkama, saavad sellega ka hakkama naised!"

"Ma isiklikult ei ole mitte kunagi kogenud seda, et mul on jäänud midagi saavutamata või mul on jäänud midagi tegemata seetõttu, et ma olen naine."

"Mis on Eesti naistele oluline? Ma arvan oluline on julgeda unistada ja püüelda sinna poole, mida keegi tahab teha".

"Igal naisel peab olema õigus valida sellist oma eluteed, nagu ta soovib."

"Peab olema tugi. Kui sa vahel näitad oma nõrkust. See on okei! Mina väidan, et nõrk ei ole mitte see inimene, kes kukub ja püsti tõuseb, vaid nõrk on see, kes jääb pikali. Tugev inimene tõuseb püsti, õpib ja läheb edasi. Meil kõigil on õigus olla nõrk ja meil kõigil on õigus eksida."

"Iga naine, kes läheb poliitikasse, peab arvestama, ta võetakse tükkideks – ta välimus, tema sõnad, tema perekond, tema lapsed, tema kõik võetakse tükkideks, pannakse jälle kokku. Selleks peab olema valmis."

"Diplomaadi töö annab võimaluse kohtuda inimestega, kellega muidu kunagi poleks kohtunud."

"Tänapäeva maailmas ei ole enam ainult diplomaadid need, kes käivad teises riigis tööl, nagu oli paar sajandit tagasi. Täna on ju reisimine ja globaalsus jõudnud meie kõigisse-kõigisse eluvaldkondadesse. Lapsed lähevad juba kooli ajal teise riiki vahetusõpilasteks ja peavad kohanema teise riigi kultuuriga ja teise riigi keelega jne. Ma arvan, et  diplomaadi elukutse on täna osana sees juba kõigis nendes elukutsetes, kes välismaailmaga kokku puutuvad."

"Kui me tahame, et meid teatakse, siis ka meie peame teadma samasuguse täpsuse, detailsusega teisi riike."

"Tänapäeval on väga prestiižne olla eestlane."

"Kõik koos nii Eestis olles kui välismaal olles, me saame Eestit veel suuremaks teha."

"Ma arvan, et ma tahaksin kinkida Eestile rohkem lapsi. Päris selle sõna kõige otsesemas mõttes. Olles osa Euroopast ja vaadates seda demograafilist olukorda, mis meil on, kehvakene. Jah, on valitsuse poolt ja riigi poolt meetmeid tarvitusele võetud. Aga kui saaks, siis ma kingiksin, kas just ühe miljoni juurde, aga mõned sajad tuhanded lapsed juurde. Et Eesti iive, et eestlaste arv ei väheneks, eesti keele rääkijate arv ei väheneks. Lapsed on meie tulevik. See on nii."

"Tee seda, mida sa oled otsustanud ja ära mitte kunagi oma südametunnistusega vastuollu mine, siis on lihtne elada."

Raamatud
Rainer Sternfeld's book recommendations, liked quotes, book clubs, book trivia, book lists (globaalsed-eestlased shelf)

Golda Meir: My Life
Aleksandra Mijaïlovna Kollontaï: The Autobiography of a Sexually Emancipated Communist Woman
Condoleezza Rice: No Higher Honor: A Memoir of My Years in Washington
Hillary Clinton: Hard Choices
Madeleine K. Albright: Madam Secretary: A Biography of Madeleine Albright
Mihkel Raud: Kus ma olen ja kuidas sina võid palju kaugemale jõuda

Podcasti taustamuusika: Sander Mölder (www.soundcloud.com/sander). Kõik õigused kaitstud.