Katrin Kalmurand – ettevõtlik eestlanna Peruus ja tema neli elu

"See oleks suur samm ja suur avastus, et tegelikult sa võid iseenda ja teiste maailma selle võrra rohkem rikastada, kui avad ennast teistele ja jagad oma ideid maailmaga."

Meie üheksateistkümnes saatekülaline on Katrin Kalmurand, keda ei ole võimalik panna ühtegi teise kategooriasse kui "globaalne eestlane". Ta on hea näide inimesest, kes ütles 1990ndate Eestis kõikidele võimalustele "Jah!", ning kuhu see teekond teda viis.

Katrin on töötanud nii president Meri kantseleis, Maailmapangas ja erapankades, õppinud kolmes kõrgkoolis, ning mujalgi. Viimased 15 aastat elab Katrin Peruus, olles töötanud seal nii tekstiili-, toiduaine-, kui alkoholitööstuses, ja ka ettevõtluskonsultandina.

Selles podcastis räägimegi:

  • kuidas Katrin sattus kooliõpilasena Rootsi ja Nepaali ning kuidas see tema elu muutis;
  • pöörastest 1990ndatest, õpingutest Concordia ülikoolis, tööst rahandusministeeriumis ning Lennart Meri kantseleis;
  • kuidas Katrin puhkuse ajal Ameerika Ühendriikides praktikale sattus ning jäigi sinna tööle ning õppima;
  • kuidas ta järgnes abikaasale Peruusse ning alustas täiesti uut elu uue keele ja kultuuriga;
  • Kõikidest tema huvitavatest projektidest seal ning kui erinevad on Eesti ja Peruu.

Saade on salvestatud 21. märtsil 2017. aastal üle Skype'i. Head kuulamist!

Tsitaadid

"See on täiesti unustamatu kogemus Lennart Meri kõrval tööd teha, üles kirjutada tema kõnesid, samal ajal kui tema istub oma hommikumantlis ja villastes sokkides, tõmbab kõvasti suitsu ja joob kohvi. See oli väga vahva elamus."

"Eesti oli nagu väike beebi, alles sündis. Õpid kõigepealt istuma ja siis õpid roomama ja kõndima, hakkad lõpuks rääkima ka. Need inimesed, kellel oli kontakt välismaailmaga, said näha, millised ettevõtted on olemas ja millised valdkonnad ühes vabas riigis olemas on. /…/ Kõik olid õpilaste rollis."

"Ma tunnen ennast täitsa kassina. Öeldakse, et kassil on seitse elu. /…/ Minu üks elu oli Eesti nõuka-ajal, siis Eesti vabal ajal, siis Ameerika elu ja siis nüüd Peruu elu. Kui see on neli, siis mul on kolm elu veel ees. Ei tea, kuhu ükspäev elu meid viib."
"Kui ma siia [Peruusse] kolisin, siis alguses ikka võtab aega, et aru saada, kuidas riik toimib ja millised on kirjutamata reeglid. See, ma arvan, on kõige-kõige raskem, kui kuskile uude riiki kolida. Et just nendest kirjutamata reeglitest aru saada, sest keegi ei oska sulle ju seletada. Ainuke võimalus, et sa saad nendest kirjutamata reeglitest või ühiskonna reeglitest aru, on enda kogemus, et siis sildu ehitada oma harjumuste ja uue riigi inimeste harjumustega."

"Ühiskondlik kokkulepe Eestis toimib. Kui on tehtud seadused, siis inimesed järgivad neid. Muidugi on erandeid, on kurjategijaid, on korrumpeerunud ettevõtjaid või poliitikuid Eestis ka, aga üldreeglina ikkagi inimestel on selline sotsiaalne kokkulepe, et neid reegleid järgida. /…/ Igas peres ju ka rõhutatakse, et peab asju õigesti tegema ja sõna kuulama. See toimib. Inimene juba kasvab üles selle teadmisega. Peruus jällegi kõik on suhteline. Siin kõik teavad, missugused on reeglid ja millised on seadused, aga sõnakuulelikkuse suhtes… vahest kuulame sõna ja kui ei sobi, siis ei kuula sõna."

"Ma sain näha, missugune on toiduainetööstuse ahel. Millega toidetakse meie toitu."

"See oleks suur samm ja suur avastus, et tegelikult sa võid iseenda ja teiste maailma selle võrra rohkem rikastada, kui avad ennast teistele ja jagad oma ideid maailmaga."

"Kui sa unistad ja teed plaane oma elus, mida sa tahaksid saavutada, mida sa tahaksid kogeda, siis elus tulevad sul uksed. Ja siis sa tead, millisest uksest sisse minna, milline uks on rohkem sinu unistuse suunas."

Raamatusoovitused

"The Bad Girl" – Mario Vargas Llosa
"Sada aastat üksildust" – Mario Vargas Llosa
"The World Is Flat: A Brief History of the Twenty-first Century" Thomas Friedman
"Abundance: The Future Is Better Thank You Think" – Peter H. Diamantis, Steven Kotler

Vaata kõiki saatekülaliste raamatusoovitusi siit: Rainer Sternfeld's book recommendations, liked quotes, book clubs, book trivia, book lists (globaalsed-eestlased shelf)

Podcasti taustamuusika: Sander Mölder (www.soundcloud.com/sander). Kõik õigused kaitstud.