Karoli Hindriks – mõtestades lahti 21. sajandi tööjõuturgu

"Üks muutus, mida me järgmise kümne aasta jooksul hakkame nägema, on see, et riigid, kes toetavad ja on avatud liikumisele, kes suudavad meelitada parimaid ajusid – need riigid hakkavad võitma."

Meie podcasti kahekümne esimene külaline on ettevõtja Karoli Hindriks, kes juhib rahvusvahelist kasvavat ettevõtet nimega Jobbatical, mis aitab tööotsijail panna end sõna otseses mõistes maailmaturule välja ning tööandjatel leida vajalikke inimesi piirideüleselt.

Karoli lugu algab 1999ndal aastal paljudele tuntud pehmete helkurite leiutamisega ning õpilasfirma asutamisega, saades nii ka 16.aastasel Eesti noorimaks leiutajaks kes registreerinud kasuliku mudeli. Sellele järgnes nii MTV kui ka Fox Internationali telekanalite lanšeerimine Baltimaades, mis andis vajaliku kogemuse oma esimeseks ülemaailmaseks projektiks – Jobbatical. Nende tegevuste vahele mahub veel palju muudki.

Meie vestlus on piirideülene, kuid selle kõige keskel arutleme kuidas Eesti sellest võita saaks:

  • kuidas aastal 2000 sai temast 16-aastasena Eesti noorim kasuliku mudeli omanik;
  • miks on teadmiste geograafiline liigutamine kasulikum kui varade liigutamine?
  • talentide meelitamisest, rahvusidentiteedist, ning 21. sajandi sõprusest;
  • ning kuidas suurem talentide kontsentratsioon Eestis suurendab meie julgeolekut?

Saade on salvestatud 21. aprillil 2017. aastal üle Skype'i. Head kuulamist!

Tsitaadid

"Tänases elus minu jaoks on fookus kõige olulisem asi."

"Kahekümne kolme aastaselt saada maailma noorimaks MTV CEOks ja ehitada üles selline meeskond, kes rahvusvahelist brändi ehitab — see oli vägev kogemus. Ma absoluutselt hindasin igat sekundit selles."

"Pärast seda, kui ma natuke aega Malaisias olin jooksutiire teinud ja lugenud, sain aru, et ma pean midagi tegema hakkama. Ma ei saa lihtsalt olla."

"Hästi palju sellise maailma päästmise ja aitamise juures mõeldakse rikkuse ja vara liikutamise peale: kas me liikutame toitu või raha, et aidata maailma erinevaid nurkasid. Ma hakkasin mõtlema selle peale, et kõik saab ju alguse teadmistest. Kui sa liigutad sinna teadmisega inimese, kes aitab selle riisipõllu kasvatada ja kes aitab sinu farmi üles ehitada või ettevõttel jõuda ideest kuni päriselt selleni, et leiad oma esimesed kliendid, siis see teadmine on see, mis on kõige väärtuslikum. Miks me ei liiguta teadmisi mööda maailma ringi?"

"Me liigume ringi palju rohkem kui 10-15 aastat tagasi, samas me oleme nii palju piiriüleselt rohkem seotud. Sõprus ei ole enam midagi sellist, mis on kohalik, vaid see liigub huvide vertikaalis üle maailma."

"Üks muutus, mida me järgmise kümne aasta pärast hakkame nägema, on see, et riigid, kes toetavad ja on avatud liikumisele, kes suudavad meelitada parimaid ajusid — need riigid hakkavad võitma."

"Täna noormees Valgas oma nutitelefoniga omab suuremat ligipääsu infole, kui Bill Clinton presidendina. Õppimine ja õppimisvõimalused on palju lihtsamad kui kunagi varem."

"Mida rohkem inimesi, kes tulevad oma kogemuste ja tarkustega meie riiki aitama ehitama, seda parem, aga nad ei tule ega jää siia, kui me oleme nende vastu halvad. Seda ei saa muuta riik, vaid seda saab muuta iga inimene meie ümber."

"Iga kõrgete oskustega spetsialist, kui ta alustab tööd Eestis, tekitab 5 töökohta kogukonda juurde. Ehk siis tegelikult iga inimene, keda me aitame enda riiki tuua, aitab pensioni ja lapsetoetust maksta."

"Kui maailmas oleks veel miljon inimest, kellele Eesti korda läheb, siis on miljon inimest rohkem, kes reageerib, kui keegi peaks meile tulema liiga tegema."

Raamatusoovitused

"Losing My Virginity" – Richard Branson
"Born A Crime" – Trevor Noah

Vaata kõiki saatekülaliste raamatusoovitusi siit: Rainer Sternfeld's book recommendations, liked quotes, book clubs, book trivia, book lists (globaalsed-eestlased shelf)

Podcasti taustamuusika: Sander Mölder. Kõik õigused kaitstud.