Täiesti seaduslik moodus Riigikogu palkade külmutamiseks

Riigikogu otsus külmutada saadikute palgatõus on järjekordne eluvõõras mäng avaliku arvamusega, sest parlamendi sama koosseisu palkade muutmine pole Põhiseaduse kohaselt võimalik. Ometi teeb rahvaasemik näo nagu oleks olemas mingi šanss, et tema palgatõus tulevikus tõesti ära jääb. Huvitav, kelle peas see geniaalne plaan sündis?

Ja edasi kavatsevad poliitikud terve mõistuse ja ühtlasi ka süüdlase leida hoopis Presidendi kantseleist. On ju ette teada, et Presidendil ei jää muud üle, kui seadus Riigikokku tagasi saata.

Endalt vastutust ära lükata tahtvatelt poliitikutelt tuleks hoopis küsida: “Kus te olite parlamendi eelmise koosseisu ajal, kui oleks saanud kärpida praeguse koosseisu palkasid?”

Teine küsimus on aga veel tähtsam. Kui te tõesti tahate juba oma koosseisu palku vähendada, siis pole ju mingit probleemi leppida kokku, et te maksate osa palgast riigi rahakotti tagasi. See on täiesti seaduslik viis palku vähendada ning seda saaks teha juba alates tänasest. Tehniliselt võib välja mõelda mingisuguse konkreetse fondi, sihtkapitali või isegi terve valiku neist, kuhu saadikud saavad raha tagasi kandma hakata.

Kuidas oleks selle ideega siis?