Pöördepunkt

Keskkooli ajal mulle õppida eriti ei meeldinud, kuid mulle meeldis õpetajaid närvi ajada. Ükskord tõin bioloogia tundi suure peotäie lund ning panin laelambi peale sulama. Kui õpetaja Agu Teeveer tundi alustas, nirises lae alt vett nagu kevadisest räästast. Teeveer lahendas olukorra enda arvates nutikalt ning pani veenire alla väikese lillepoti. Üks-üks. Pool minutit hiljem lajatas aga poolsulanud lumehunnik tervenisti alla ning mätsis potis olnud lille maatasa. Kaks-üks.

Vot kus laks. Aga Teeveer ei kaotanud cool’i. Pani lillepoti aknalauale tagasi ja ütles midagi vaikse häälega, umbes nagu, et küll sa ükspäev saad aru, et sa võid olla lahe tüüp ning jätkas tundi.

See intsident ei pruugi tunduda nüüd teab mis suure koolidraamana ning minu koolielus neid eriti polnudki. Õpetajad olid paari ereda erandiga vaimselt stabiilsed ja tunnid kontrolli all, kuid ometi oli selles midagi otsustavalt lahedat, kuidas bioloogia õpetaja pööras võimaliku  eskaleeruva konfliktiolukorra (Vaarik – direktori juurde!) positiivseks kogemuseks ning saavutas väikese tunnustava žestiga minu siiani kestva respekti.

Sellised kujundavad momendid annavad eeskuju ning jäävad meelde ning leiavad kordamist. Kui mina peaksin kunagi õpetaja olema, siis ma tahaksin temasugune olla.

Nii jah. Võib olla just praegu on kuskil üks õpilane, kes vantsib koolimaja suunas, pea tühi, ei ühtki mõtet tekkimas. Võib olla just teie võiksite talle anda kogemuse, millele ta võib tagasi vaadata aastal 2035 ja öelda, et kurat, see on mõjutanud mu elu.

Mis mõttes ma seda praegu räägin? Selles mõttes, et jälle on võimalik osaleda Tagasi Kooli projektis ning minna kooli tundi andma.

Ilmselt ei tasu muretseda selle üle, et kas teil on midagi “erilist” öelda. Nagu näitas ülaltoodud näide, piisab vahel ka sellest, kui öelda midagi täiesti tavalist. Et aga täiesti tavalise ütlemine võib olla isegi raskem kui keerulise ütlemine, siis soovitan inspiratsiooniks vaadata lisatud videot filmist Half Nelson, kus Ryan Goslingu kehastatud õpetaja teeb näitlikult selgeks selle, kuidas sünnivad pöördepunktid ajaloos.