Alustab uus podcast "Globaalsed eestlased"

Üle poole Eesti Vabariigi pea saja-aastasest eksistentsist oleme elanud võõrvõimu all. Sellest ülejäänud ajal oleme vaba rahvana saanud kaks korda demokraatlikku ühiskonda, riiki ja majandust üles ehitada, ning viimase 25 aasta jooksul oleme näinud kiiret arengut nii kodus kui maailmas meie ümber. Eestlaste liikumine vabas maailmas on andnud võimaluse panna meid proovile tippkonkurentsis erinevatel elualadel. Milline on olnud märkimisväärsete globaalsete eestlaste käekäik? Kuidas nad mõtlevad ja töötavad? Mida on nad edu nimel pidanud tegema, millest loobuma?

"Globaalsed eestlased" on uus veebisaade ehk podcast, eesmärgiga luua mälupilt Eesti mõtlejatest üle maailma, ennast avada ja üksteiselt õppida.

Minu saatekülalisteks on rahvusvahelisel areenil tegutsevad eestlased või eesti juurtega inimesed erinevatelt elualadelt – arstid, ettevõtjad, kunstnikud, poliitikud, heliloojad, sportlased jpt. Vestleme nende elust ja tööst ning dekonstrueerime saatekülaliste mõttemaailma, töömeetodeid, lemmikraamatuid, treeningkavasid, jne. Saate läbivateks teemadeks on lisaks ka Eesti käekäik, eestlus globaliseeruvas maailmas, meie ühiskondlik küpsemine ja vabaks kasvamine, ning mida saaks igaüks oma elus teha selleks, et rahvusvahelises konkurentsis võita?

Teisisõnu, meie podcasti eesmärk on luua mälupilt Eesti mõtlejatest üle maailma Vabariigi 100. sünnipäeva eelsel ajajärgul. Kuula meid teel tööle või kooli, sportides, köögis kokates või lennukis 10000 meetri kõrgusel pilvede kohal.Episood #1: reaalmaailma mõtleja ja IT ettevõtja Sten Tamkivi

Minu esimene saatekülaline on IT-ettevõtja ja reaalmaailma mõtleja Sten Tamkivi. Laiemale avalikkusele on Sten tuntud kui pikaaegne Skype Eesti juht, kes täna on ettevõtte Teleport kaasasutaja ning tegevjuht. Nende kolme aasta jooksul (2012-2015), mil Sten oli Silicon Valleys, oli mul au veeta temaga aega Eesti ja maailma asju arutades.

Sten on tõeline globaalne eestlane – sündinud-kasvanud Eestis pöördelistel 80ndatel-90ndatel, õppinud ja töötanud üle maailma ja nüüd on ta tagasi Eestis, samas on tema tegevus vägagi rahvusvaheline. Ta on lisaks tegev ka tehnoloogiainvestorina ning talle läheb väga korda Eesti käekäik, olles näiteks ka Poliitikauuringute Keskuse Praxis nõukogu liige. Stenil on oma vanuse kohta ääretult huvitav karjäär ja elu.

Kuula meie laiaulatuslikku vestlust, kus Sten räägib:

  • Lapsepõlvest Tartus;
  • Kuidas ta sattus esimest korda vahetusõpilasena Silicon Valleysse;
  • Oma 20 kirevast aastast IT-maastikul üle maailma;
  • Kuidas algas tema jaoks Tiigrihüpe;
  • Mida on ta õppinud maailma eri paigus elades, töötades ja õppides;
  • Kuidas mõjutab tehnoloogia areng Eesti, Euroopa ja maailma tulevikku;
  • Miks valis ta Telepordi oma järgmiseks ideeks;
  • Millised näevad välja tema päevad täna;
  • ja paljust muust.

Kui sul on ettepanekuid, kellega võiksin järgmisena vestelda, kirjuta palun globaalsedeestlased@gmail.comJälgige meid Facebookis, Twitteris ja Instagramis.

Valik mõtteid

[9:20] Lastega suhtlemisest: "Suhtlen nendega nagu väikeste täiskasvanutega – räägin nendega midagi ilustamata või lapselikumaks tegemata, olgu see maailmaparanduslik, poliitiline, kuidas tekkis must auk, mis on pindpinevus jne."
[11:30] Kuna personaalarvutid ei olnud kodus, vaid pigem vanemate töö juures või koolis, siis ei saanud nende taga kogu aeg istuda. Tehnoloogia huvitas Steni aga nii palju, et vahel kui arvuti taga parasjagu polnud, siis programmeeris ta paberi peal.
[15:00] Sten räägib, kuidas ta 1990ndate keskel sattus keskkoolis vahetusõpilasena üheks aastaks Silicon Valleysse.
[18:30] "Kui sa veedad piisavalt aega Silicon valleys ja satud suhtlema rikkuselt esimese paarisaja hulka kuuluvate inimestega tehnoloogiamaailmas, siis saad aru, et nad on täiesti tavalised inimesed… Mida varem saad sa oma elus kätte kogemuse, et kõik meie ümber loodu on tehtud samasuguste inimeste poolt nagu sina, siis selline eeskuju aitab sul vabaneda igasugustest dogmadest ja on heaks eeskujuks."
[20:30] Kuidas sai alguse Tiigrihüpe, ja miks oli see Eesti jaoks niivõrd oluline?
[27:15] "Kui varem toimusid suuremad ühiskondlikud ja tehnoloogiamuutused üle inimpõlvede, ning nüüd on 30a jooksul läbi tehtud personaalarvutite revolutsioon, internetirevolutsioon, siis mobiiltelefonide revolutsioon, ja siis tehisintelligentsi revolutsioon ja geenitehnoloogia revolutsioon. Ja see kõik toimub mitte inimese kogu eluaja jooksul, vaid poole karjääri jooksul, siis tekib inimestel loomulikult küsimus, et kas jõuab selle kõigega sammu pidada?"
[31:25] Mille poolest on Vana-Euroopa aeglasem kui California või Aasia?
[32:45] Kui varem räägiti Lääne-Euroopast kui arenguvedurist ja Ida-Euroopast kui järellonkijast, siis nüüd on välja joonistunud uued jooned Lõuna- ja Põhja-Euroopa vahel.
[35:30] Suhtumisest tehnoloogilisse innovatsiooni: "On täitsa ok olla uute asjade suhtes ettevaatlik ja lasta asjadel settida, aga minu arvates on ohtlik see, kui neid kes teevad, hakatakse tagasi hoidma."
[37:14] "Keeldude puudumine on see, mis võimaldab ühiskonnas innovatsioonil juhtuda."
[41:00] "Kui sa palju ringi liigud, siis see muudab perekonda ühikuna tugevamaks."
[50:30] Miks läks Sten pärast Skype'ist lahkumist Stanfordi õppima?
[58:25] Kuidas kaasata Eestis järgmine põlvkond maailmas karjääri teinud lektoreid, kes viivad Eestit edasi?
[1:00:50] Sten räägib oma töökogemutest riskikapitalifondis Andreessen Horowitz.
[1:05:30] Miks oli Telepordi idee Steni jaoks kõikidest teistest ideedest parim, mida teha?
[1:22:00] Kuidas tuleks vabadusest ja okupatsioonidest rääkida uutele põlvkondadele?
[1:26:25] Kuidas toimub noortes demokraatiates vabaks kasvamine?
[1:30:00] Miks tahab Sten, et noored õpetlased käiksid end välismaal täiendamas?
[1:37:22] Kuidas Eestis on tegelikult loovuse ja lugude jutustamise oskused olemas, kuid mida ettevõtluses kuni tänaseni pole piisavalt osatud ära kasutada?
[1:39:20] Millisena näeb Sten Eestit 100 aasta pärast, millistele küsimustele võiksime leida ühised vastused?

Valik viiteid


Inimesed (mainimise järjekorras)


Podcasti taustamuusika: Pete Josef “Colours”

Suurimad tänud Ühendkuningriikide elektroonilise jazzi artistile ja multiinstrumentalistile Pete Josefile ja Saksamaa plaadifirmale Sonar Kollektivile, kes on andnud meile õiguse kasutada Pete’i suurepärast lugu “Colours” podcasti tunnusmuusikana. Pete on võrratu talent, kes on mänginud ja teinud muusikat koos selliste tuntud nimedega nagu Roni Size, Kelis ja White Lamp.