Muutuva maailma soundtrack

Alltoodud video on asümmeetrilise kokkupõrke virtuaalne mudel. Nagu väike küber 9-11! Selgelt on sellel ka mingi analoogia Eestit mõni aeg tabanud küber-rünnakutega. Soovitan lõpuni vaadata ja just koos heliga, ärge väga muretsege, kui visuaalne pilt esialgu teile suuresti mõistmatuks jääb, vähemalt juhul, kui te arvutimänge ei mängi.

Video on tehtud 2007. aastal ühe küberpahalaste grupeeringu Goonswarm poolt ning selles toimuva eesmärgiks on häirida teiste inimeste mänguelamust kollektiivses arvutimängus EVE Online. Et te valesti aru ei saaks, siis Goonswarmil ongi mõnes mõttes üsna arukad põhjendused. Nad ütlevad, et mängijad võtavad oma virtuaalelu liiga tõsiselt. (Kuid kohe tekib küsimus, et kui “reaalne” on siis üldse mingi pank või mingi demokraatia?).
Niisiis ühel heal päeval ründas Goonswarmi armee EVE Onlines seni võitmatuks peetavat sõjalaeva ning hävitas selle. Jälgige seda kohmakat kolossi seal. Kas see “laev” ei paista nagu üks lagunev vana maailma über-institutsioon? Mõni pank, valitsus, riik? Ajaleht? Kas täpselt nii nagu see totakas imeobjekt selles süütus mängus, ei suuda tänased suur-organisatsioonid vastu panna uue tehnoloogia destruktiivsele jõule? Kas see pole väike mudel asjust, mis on varsti juhtumas ka reaalses elus?
Millised peaksid olema sellise tuleva maailma institutsioonid ja riigid? Milline peaks olema sealne kaitsevägi, finantssüsteem? Põnevus tõuseb.
Seni oleme aga uute ja samas vanade süsteemide suhtes asümmeetriliste tehnoloogiate ees kõik ühtemoodi kaitsetud ja ühtemoodi võimsad. Seni kuni jõujooned mängitakse ümber ning selle taustal kõlab griiferite elurõõmus huilgamine. Alles ei jää häid, ei halbu. On ainult need, kes mõistavad tehnoloogiat endale sobivalt kasutada. Kui valmis me üldse oleme, ristirahvas?